Allt vi får veta om Switch den 13 januari<br><span style='font-size:13px;'>Antagligen, i alla fall.</span>

Allt vi får veta om Switch den 13 januari
Antagligen, i alla fall.

Den 13 januari må ha varit känd som Tjugondedag Knut en gång i tiden, men det kommer vara ett minne blott nästa år när Nintendo intar scenen i Tokyo för att hålla sin presentation om deras senaste konsol – Switch.

Presentationen, som utannonserades av Nintendos president Kimishima under företagets senaste investerarmöte, kommer vara startskottet på den (förhoppningsvis) stora marknadsföringspushen för konsolen och avslöja detaljer som pris, lanseringsdatum och samtliga spel under utveckling till den. I ett försök att göra väntan till datumet lättare och samtidigt erbjuda någon form av övergripande bild av vad vi kan – eller kanske snarare borde – förvänta oss att se har jag finkammat nätet (nåja, Neogaf i alla fall) och gjort sammanställningen nedan. En del av det är bekräftat, annat är logisk härledning – och samtliga är ren hype. Så spänn fast er i hypetåget, beställ något att dricka och invänta vänligen avgången om två månader för NU KÖR VI!

vadvivet1Lanseringsdatumet
Inga konstigheter här. Det står svart på vitt i Nintendos PR-utskick om presentationen att Switchs lanseringsdatum kommer avslöjas, och tur är väl det då det vid den tidpunkten bara kommer vara två månader kvar tills konsolen släpps. Detta bekräftar också mer eller mindre att Switch faktiskt kommer släppas i mars som tidigare utannonserat, vilket är betryggande om inget annat.

I skrivande stund finns det inte speciellt många stora spel som släpps i mars, så Nintendo har lyxen att kunna välja och vraka bland datumen de vill lansera Switch på. Det här gör det även svårare att gissa vilket datum det faktiskt blir, förstås, så att ens försöka är inte speciellt intressant. Jag tänker dock göra ett litet antagande och säga att den borde lanseras i andra hälften av månaden, om inte annat för att få den relativt sett lilla produktionen på 2 miljoner konsoler att räcka en smula längre.

Priset
Även priset kommer avslöjas på presentationen, enligt Nintendo själva. Här finns det lite mer att gå på än lanseringsdatumet, så vad sägs om att vi gör ett försök att luska ut vilken prislapp Switch kommer landa på?

Till att börja med kan vi med hjälp av beprövade ryktesspridaren Laura Kate Dale från Let’s Play Video Games konstatera att Switch inte kommer säljas utan dockningsstationen. Detta faktum höjer givetvis priset på konsolen något.

Vilka accessoarer som kommer ingå i priset är däremot mer oklart. Att Switch Pro Controller kommer säljas separat känns givet, men hur blir det med Jon Con Grip? Accessoaren var det allra första vi fick se i Switch-trailern så den borde anses vara essentiell för systemet, men å andra sidan så krävs den tekniskt sett inte för att kunna spela systemet vare sig hemma eller on the go. Om vi utgår från att vi faktiskt kommer få med den i paketet så kan vi också räkna med att priset på konsolen kommer stiga ytterligare, men med hur mycket? Joy Con Grip må se ut som en bit plast (bokstavligt talat), men med tanke på de små LED-lamporna på vardera sida av den är det inte helt långsökt att tro att det finns ett batteri inuti den. Hur den läser av knapptryckningarna från vardera Joy Con är även det okänt – är det via IR-ljus som i tidigare patentet, eller är det via elektroniska signaler som i traditionella handkontroller? Det sistnämnda alternativet är dyrare än det förstnämnda, så därför tänker jag utgå ifrån att det är det förstnämnda som gäller.

Detta är vad som antagligen kommer ingå med konsolen när den säljs, men hur mycket kommer själva konsolen kosta? Det är svårt att säga eftersom det inte riktigt finns någon motsvarighet till Switch på marknaden som man kan jämföra med. Trots det finns det faktiskt lite ledtrådar vi kan gå på.

Till att börja med berättade Kimishima för investerarna på det senaste investerarmötet att Switch “inte kommer säljas med förlust”, men att Nintendo är lyhörda för vad konsumenter är villiga att betala. Rent anekdotiskt är de tre vanligaste priserna jag sett kastats runt på forum och i kommentarsfält 199$, 249$ och 299$, så vad sägs om att vi utgår från dem och tittar på hur realistiska de faktiskt är?

Det minst troliga priset i min värld är det första. Jag antar att resonemanget bakom är att Nvidias egna konsol Nvidia Shield, som har samma (fast äldre) arkitektur som Switch kommer ha, kostar 199$ och att Switch därför också kommer göra det. Det verkar också finnas nån uppfattning om att Switch svaga grafiska kapacitet relativt PS4 och Xbox One “borde” innebära att den kostar mindre än dem. Problemet med bägge dessa exempel är att 1) de är inte helt jämförbara med Switch, och 2) att de inte är helt genomtänkta. Switch innehåller fler komponenter än Shield, exempelvis, däribland en (pek)skärm och modulära handkontroller (som antagligen kommer erbjuda rörelsekontroller), och den kan heller inte rättvist jämföras med vare sig PS4 eller Xbox One eftersom den inte strikt är en stationär konsol på samma sätt som de är.

Jämförelsen med Shield haltar också eftersom Switch kommer ha en nyare generation av samma chip som den har. Enligt Nvidia själva är det ett skräddarsytt chip som innehåller “samma teknologi som finns i de mest avancerade grafikkorten i världen”, och även om det naturligtvis inte borde tolkas bokstavligt så finns det rykten som säger att Nintendo använder det allra nyaste chipet de kan få tag på. Huruvida det stämmer eller inte återstår förstås att se, men det mesta verkar peka på att det i alla fall gömmer sig ett tämligen modernt chip under huven på Switch. Av just den anledningen har jag oerhört svårt att se att Switch kommer kosta bara $199.

Vilket av de andra två priserna, $249 och $299, som är mer troligt är däremot svårare att säga. Switch saknar traditionellt sett dyra komponenter som skivläsare och hårddisk, och Nintendo borde alltså kunna spara in lite på kostnaden redan där. Vidare verkar det inte som att dockningsstationen kommer göra särskilt mycket mer än att ladda konsolen och vidareförmedla videosignalen till TV:n, så den borde inte vara speciellt dyr att tillverka. Till skillnad från Wii U verkar Switch även frångå användandet av proprietära sladdar till förmån för öppna standarder som USB C, vilket också borde vara billigare än att designa en egen sladd själva. Själva höljet på konsolen är nu även gjort av en matt plast istället för en pianolackerad sådan, vilket också borde dra ned på kostnaden.

Så jag har inga tvivel om att den inte kommer kosta mer än $299, vilket i sig är ett acceptabelt pris. Naturligtvis hade det mest föredragna varit $249, vilket verkligen hade givit Nintendo en fördel gentemot konkurrenterna, men det går helt enkelt inte att säga just nu. Vi vet för lite och det finns för många okända variabler i ekvationen, så vad sägs om att vi helt enkelt bara håller tummarna och hoppas på att det blir så lågt som möjligt? Bra? Bra.

Hårdvaruspecifikationerna
Enligt självaste Kimishima kommer vi få mer detaljer om hårdvaran som driver Switch på presentationen. Ovanligt för Nintendo kan tyckas, men jag tror inte vi ska räkna med något speciellt detaljerat här. Lagringsutrymme, lagringsmedia och diverse upplösningsmöjligheter är givna, likaså detaljer om pekskärmen och rörelsekontrollerna (om de nu existerar), men upplysningar om hur många gigaflops den kan generera eller hur många kärnor dess chip har är nog inte att vänta. Förhoppningsvis låter de Nvidia dela med sig av de detaljerna efter presentationen.

Samtliga (?) spel från trailern
Nintendo har även sagt att vi kommer få se samtliga spel under utveckling till Switch, däribland de som visades i Switch-trailern. Jag reserverar mig dock en smula mot att samtliga spel kommer visas, eftersom det är oklart hur mycket Bethesda faktiskt vill pusha Switch-versionen av Skyrim. Men förutom det är det ett säkert antagande att både Breath of the Wild, det nya Mario-spelet, Mario Kart- och Splatoon-nyversionerna och NBA 2K kommer visas upp. Jag är nästan hundra på att även Just Dance kommer dyka upp på presentationen, men det återstår att se. Vilket utsökt för mig vidare till…

vadvivet2Ännu okända Nintendo-spel
Okej, jag måste klargöra det här lite. Det är 100% säkert att vi kommer få se helt nya Nintendo-spel på presentationen, men just vilka är lite mer oklart. Det är t ex hyfsat säkert att Retro Studios kommer få visa upp sitt nya spel (som enligt rykten är en helt ny IP), eftersom det varit under utveckling sedan åtminstone 2013 när Tropical Freeze släpptes. De sedan tidigare beryktade nyversionerna av Super Smash Bros och Super Mario Maker har ännu inte visats än, och är därmed också klara kandidater till att dyka upp på presentationen (givet att de fortfarande är under utveckling).

Men sen finns det andra spel som inte är lika säkra kort. Om ryktet att Nintendo samutvecklar Beyond Good & Evil 2 finns det en chans att vi får se det, men enligt skaparen Michel Ansel har det inte varit under utveckling särskilt länge vilket helt klart sänker chansen för det. Det finns interna Nintendo-team som inte gjort något på ett tag, exempelvis Mario Tennis-utvecklarna Camelot, men huruvida de faktiskt är redo att visa upp nånting är oklart.

Och sen har vi ju det här med tredjepartsutvecklare. Den långa listan utvecklare och förläggare som är ombord till trots tycker jag vi alla borde utgå från att tredjepartsstöd kommer vara minimalt på plats. Förutom Just Dance kan jag möjligen tänka mig att Dragon Quest kommer finnas på plats, men annars? Jag har ingen aning.

Operativsystemsdetaljer
Jag är väldigt säker på att Nintendo kommer visa operativsystemet som driver Switch på presentationen, men i vilken utsträckning är svårt att säga. Vi är många som vill se en klar förbättring över Wii U i termer av onlinefunktionalitet, smidighet och service, så det hade naturligtvis varit fantastiskt om Nintendo visade det. Men cynikern i mig säger att de bara kommer visa hur det ser ut att bläddra i menyer, och att vi kommer få vänta tills lanseringen innan vi inser att vi återigen kommer få ett undermåligt operativsystem att handskas med. Förhoppningsvis har jag fel.

Huruvida Nintendo kommer imponera på oss den 13 återstår ännu att se. För första gången på länge verkar de äntligen vara i en position där de gör och säger rätt saker, vilket onekligen höjer förväntningarna. Oavsett vad är en sak säker – väntan dit är lång. Så, så lång…

Dela