Här är Nintendo Switch!

Här är Nintendo Switch!

Många av ryktena verkar ha varit sanna då Nintendo idag klockan 16:00 för första gången visade upp sin nya maskin som tidigare gick under kodnamnet NX. Nintendo Switch som maskinen nu heter kommer att göra den stationära och handhållna spelupplevelsen sömlös för första gången någonsin. När du är hemma kan din Switch kopplas in i en dockningsstation som kopplas till tvn för lite klassiskt soffhäng med polarna. Genom att lyfta maskinen ur dockningsstationen går den direkt in i portable mode och konsolupplevelsen kan då plockas med vart du än är på väg vare sig det är på firmafesten eller på semesterresan till Italien. Det huvudsakliga meddelandet här är att du kommer att kunna spela vart du vill och när du vill.

Nintendo Switch har även löstagbara kontroller på varsin sida om skärmen. Dessa så kallade Joy-Con kontroller kan spelas med i vars en hand eller kopplas samman med ett handtagstillbehör som gör den mer lik en klassisk spelkontroll. Två spelare kan däremot även ta vars en del av kontrollen för att spela multiplayer tillsammans. Flera stycken Switch-maskiner ska även kunna kopplas samman trådlöst för att spela med ytterligare ett antal spelare. Ett alternativ till Joy-Con kontrollen kommer att erbjudas i form av vad Nintendo valt att kalla för Nintendo Switch Pro Controller vilket är precis vad det låter som. Den ser ut som en WiiU Pro Controller och kommer förmodligen agera på samma sätt.

switch1

Maskinen kommer att innehålla en Custom Tegra Processor som inkluderar en NVIDIA GPU som tydligen enligt uppgifter ska vara baserad på samma arkitektur som de bäst presterande GeForce grafikkorten. Vad exakt det betyder vet jag inte, men förvänta er inte att det innebär att maskinen är det kraftfullaste ni någonsin sett. Spelen kommer även som tidigare rykten sagt att ligga på kassetter istället för skivor – ingen bakåtkompatibilitet finns således.

Utöver maskinen fick vi även se glimten av ett par spel som vi inte tidigare visste skulle komma till den. HD remastern av Skyrim och ett helt nytt 3D-spel i Mario-serien visades upp, men gav oss inte allt för mycket matnyttigt att gå på. Det visades också upp två andra titlar som vi inte helt kunde avgöra om de är helt nya spel eller bara uppdaterade versioner av föregångare – Mario Kart och Splatoon. Medan mycket ser sig likt ut i dessa två titlar så finns det små detaljer som gör det möjligt att de faktiskt är fullskaliga uppföljare. Det Mario Kart som vi såg visade exempelvis upp förarna hålla två föremål samtidigt, och även en spelbar King Boo som inte fanns i Mario Kart 8. Splatoon-spelet som visades kändes också igen, men visade karaktärerna rocka helt nya hårstilar som aldrig tidigare setts. Så vad de här titlarna faktiskt är återstår att se, men mer information lär inte vara långt borta.

switch2

I slutet av trailern fastställde nämligen Nintendo återigen att den planerade releasen är mars 2017. Går allt enligt planerna och saker faller på plats som de tänkt sig så är det med andra ord inte långt kvar nu. Väntan på mer spännande om maskinen och dess spel lär inte dröja, eller åtminstone vara lika själskrossande som väntan på detta utannonserande. Det har varit en lång väntan, men äntligen är vi här, allihopa.

Jag tänker inte gå allt för djupt in på åsikter och tankar om det som visats ännu, utan mest låta maskinen få tala för sig själv ett litet tag. Däremot vill jag säga att det känns som att Nintendo faktiskt lyckades med sin visning den här gången till skillnad från WiiU. Det var kort och förklarade precis varför det här är en intressant pryl på bara tre minuter – och bara det ger mig hopp för framtiden.  Om ingenting annat har vi åtminstone äntligen någonting vettigt att prata om.

 

Dela